torsdag 28 maj 2020

GÄSTINLÄGG FRÅN MARY BERGMAN - DISTRESS INK OCH MOTH-STÄMPEL FRÅN STAMPING BELLA

Idag bjuder Mary Bergman på en rolig teknik med distressfärger.
Tusen tack för ditt fina initiativ :)./Sari



Hej!Idag vill jag visa hur jag kombinerat en ren stämpelbild med en rejält rolig kladdbakgrund! Det finns ju flera tekniker för detta, t.ex. att klippa ut och montera på stämpelmotivet efteråt, men här visar jag hur jag maskat bort ren yta för bilderna. Jag har använt en personlig storfavorit från Stamping Bella, oddball moth stamp.Du behöver:Ett stämpelverktyg (t ex stamp easy, stamping buddy eller precision press), distress oxide-dynor, en svart stämpeldyna, t ex från versafine samt lämpliga stämplar.
Först stämplade jag upp motiven på tunt papper och klippte ut på baksidan satte jag lite häftmassa på väl valda ställen, så det ska gå att gnugga varsamt utan att utklippen rubbas. Utstickande svarta delar, som tjejens spröt, klipper jag bort. Det är de ofärgade fälten mellan linjerna som behöver bevaras!
Jag färgade lite grann där jag tänkte placera månen, med hickory smoke och tumbled glass.


Sen stämplade jag månen med grå färg och satte en mask över den innan jag gick helt bananas med färger! Peacock Feathers, Seedless Preserves, Wilted Violet, Hickory Smoke och sen Black Soot här och där längs kanterna.



Jag sprayade vatten på bilden med distress sprayer från Tim Holtz. Jag brukar hålla vertikalt och spraya och sen ganska direkt lägga ner bilden och dutta bort vattnet. Det blir som stjärnor vilket är extra fint i galaxkänslan jag siktade mot. Maskerna fick vara kvar så jag inte skulle flytta färgen till de rena ytorna när jag duttade.



Med månens schablon borta så stämplade jag moln med en grå pigmentbaserad färg från Memento (London fog) med stämplar från ett annat märke.





Sen så bör allt torka ordentligt innan man tar bort maskerna. Särskilt om man vill återanvända maskerna några gånger till, de går lätt sönder när de är blöta.
Jag använde ett stämplingsverktyg, där jag lade dit stämpeln på det vita området och tittade från sidorna från alla håll för att få den så rätt som möjligt innan jag plockade upp den med locket för att stämpla.
Flickan och hennes djur är stämplade med versafine clair nocturne. Dessa dynor är ett måste hos mig, de stämplar så täckande och fint ovanpå distress-bakgrunder! I alla fall om man låter det torka ordentligt innan man är där och stämplar.





Sen färglade jag stämpelmotiven med vattenfärg, och fyllde i gliporna till motiven med lite distress oxide på smal pensel. Även ögonlocken fick sig lite Seedless Preserves för att det är en så läcker färg!

Ibland färglägger jag hela motiv med distress oxide, men det blurrar upp linjerna lite så det är svårare att få bra än vattenfärg som man kan lägga över de svarta linjerna ostraffat.
Flickan fick ett moln stämplat att stå på för att förankra henne lite. Stämplade flera gånger överlappande med mina stämplar. Maskade bort fötterna.



Slutligen så stämplade jag med lite till Distress Oxide Hickory Smoke på molnet för att göra det mer dynamiskt. Bara distress blev för tunt, men ovanpå det svarta så blev det precis perfekt transparens!


1 kommentar: