måndag 30 januari 2023

GEL PLATE, AKRYLFÄRGER OCH PRÄGLADE PAPPER med embossingfoldrar från Tim Holtz Sizzix

Jag testade att göra ett tryck med ett präglat papper. Jag använde mig av 3D-embossingfoldern MOSAIC från Tim Holtz / Sizzix. Den präglar fantastiskt fint, men beroende på papperstyp, kan det vara värt att mist-spraya papperet på båda sidor innan mangling genom stansmaskinen. För att få till ett bra tryck med just Tim Holtz 3D-foldrar, har jag skärplattor från Spellbinders. Universal plate system heter det, och det funkar fint i Big Shot-maskinen från Sizzix. 



Jag började med att rulla ut svart akrylfärg från Plus Color på en geléplatta med en gummiroller (brayer) och lade på ett präglat papper. Jag använde papperets framsida - med kullerstenarna tydligt framtryckta. 
Jag lade på ett kopieringspapper på geléplattan för att rengöra ytan runt om det präglade papperet. Jag tryckte lätt på det präglade papperet, men gnuggade rejält på de övriga partierna. (Jag testade att trycka rejält över alltihop ett par gånger, men det gjorde att mönstret lyftes upp med det präglade papperet. Ogjort arbete, så att säga.)
Innan man går på med fler färger, är det viktigt att låta detta tryck torka ordentligt. 


Jag testade att jobba in rosa och gul akrylfärg från Plus Color och blev överförtjust över resultatet. 


Jag ville testa att nyttja samma präglade papper för att få fram fler bra tryck, men det blev ett varierat resultat. 



Men sen, när jag hade kommit på att jag endast skulle trycka lätt på det präglade papperet, så lossade det. Det gick fint att göra flera tryck, i olika färgskalor :). 
Nu återstår frågan att bestämma sig för vad man ska göra med dem... Jag är nog fast i "kär i dem"-läget, så jag har svårt att täcka över dem. Jag får låta det bero, helt enkelt :). 

OM ATT TA DET ETT STEG LÄNGRE - MANLIGT KORT MED TIM HOLTZ SIZZIX

Jag kände för att jobba in lite mer textur på kortet som jag bloggade om tidigare. 
Jag använde mig av sifferstämplar. Det finns en hel del att välja på med det temat (stämplar och schabloner) i butiken. Här har jag använt mig av stämplar stämpelsetet Number medley från Darkroom Door



Jag började med att stansa ut en gubbe ur kopieringspapper för att lägga på den som en mask som förhindrar att stämplingen hamnar på det som finns därunder (det finns tre gubbar i ett kit som heter Gentlemen från Tim Holtz/Sizzix). Tricket är att använda ett så tunt papper som möjligt, för att få stämplingen att hamna så nära motivet som möjligt.
Jag spryade med spraylim från 3M för att få det att fästa tillfälligt. 


Jag började med att jobba in lite skugga med restfärgen som fanns på en infärgningsborste


Därefter började jag att stämpla in siffror, med grå stämpeldyna vid namn Morning mist från Versafine clair. Jag stämplade av det första trycket på ett sölpapper, för att få en ljusare grå nyans på det här kortet. 
I o m att jag redan hade monterat kortet med 3D-tejp, så var det lite ojämnt här och där. Därför blev inte stämplingen alltid helt perfekt. Men med den här stämplingstekninken, kan man oftast lösa det ändå :). 


Nu är alla stämplarna på plats. 


Och när jag lyfte av masken, såg det ut så här. 

 

fredag 27 januari 2023

ATT ANVÄNDA STANSMALLAR som schabloner GENTLEMEN från Tim Holtz Sizzix

Tim Holtz och Sizzix har släppt en massa härliga stansmallar och embossingfoldrar nu i januari, 2023.

Jag var inte sen med att silhuettstansmallarna ur setet Gentlemen som schabloner. Man kan jobba med spillbitarna på flera sätt :). 

Och i slutet av inlägget får du ett tips på hur man kan krympa ned siffror ur krympplast med hjälp av ett specialverktyg från Sizzix. 

Det finns tre herrar, ett paraply och en käpp i stansmallsetet. Jag stansade ut dem alla - och valde att stansa ut dem ur separata pappersbitar, för att kunna nyttja "negativet" som en schablon. 


Jag sparade på de små bitarna som fanns i öppningen på figuren. Ibland var det en och ibland var det två. Jag sprayade på flyttbart spraylim på baksidan av "schablonen" och den lilla biten. Jag lade ned den utstansade formen i hålet (som en pusselbit), för att hitta rätt läge för den lilla gröna biten... 


Jag tog sedan bort den utstansade biten och jobbade in lite vintage photo distress ink runt formen med en infärgningsborste - för att förtydliga själva mansfiguren. Därefter stämplade jag med en texturstämpel (Grungy patterns) från Carabelle Studio. Jag var lite för slarvig, i o m att jag inte tänkte på att kompensera med mera tryck i öppningen. Då tänkte jag att jag gör en grej av det - och stämplar medvetet en bakgrund till figuren, på själva "schablonen". 


Jag rengjorde stämpeln genom att stämpla av det på det kvarvarande papperet. Jag fick trycka många gånger med stämpeln för att bli av med färgen... (ett tecken på en dyna som har rikligt med färg).


Jag fortsatte med en annan stämpel ur samma stämpelset och en annan färg från Versafine. Den här gången tryckte jag lite extra i mitten. 


Innan jag tog bort "schablonen" drog jag en kontur runt mannen med en fineline-penna, så att han sticker ut lite mer från den vita bakgrunden. 


Och så här ser schablonen ut, mot ett vitt papper. Man kan ju lägga ett annat papper under, om man så önskar... Eller stämpla med t ex en textstämpel för att få fram mer textur. 


Jag gjorde två enkla kort av dessa...
Och när jag tittar på det, så här efteråt, får jag nästan lust att lägga på en tunn gubbe-mask på det högra kortet, och jobba in något stök, t ex genom att stämpla något över masken. 


Jag ville testa att använda mig av den utstansade figuren.
Jag rollade på svart stämpeldynefärg från Vicky Papaioannou Stamperia på insidan av embossingfoldern (Mosaic) från Tim Holtz och lade den utstansade mannen i foldern, med ett annat papper under. Jag tänkte att jag skulle slippa göra ren foldern på det viset. Jag tänkte dock inte på att båda papperen skulle "bli ett". Det gick inte att ta bort gubben, utan att halshugga honom :-(. Även det vita papperet har utsatts för hårt tryck och har spruckit längst ned. 
Jag gjorde om det, med grå stämpeldyna, och utan gubbe. Då gick det bra :-).


Här ser du hur de båda papperen har förenats som "ett". Man kan ju leka med tanken att man efterliknar en mordscen, där man har ritat formen av personen som mördats på kullerstensgatan... 


Jag tycker om att göra mindre figurer, med hjälp av krympplast. Jag har tidigare kämpat med bokstäver, ord och siffror, i o m att krympplasten "krumbuktar" sig och är ibland helt omöjlig att ha att göra med. När jag såg det här verktyget (Shrink plastic accessories från Sizzix), var jag tvungen att testa :), och det funkar :). Jag trodde att nätet skulle medföra att krympplasten inte fick plats att "krumbukta" sig... Men det gick fint. Ibland fick man lyfta lite lätt på nätet. Den gröna pinnen är till för att platta till figuren efter att du har krympt ned den. 
Psst... Ni kommer väl ihåg, att man även kan krympa mossgummi (fun foam), till viss del :)?


Man skulle ju kunna tänka sig att limma fast siffrorna på ett av korten... :)... 

måndag 23 januari 2023

FÖRVARINGSTIPS till trånga ytor - SKÅDIS från IKEA

Jag har förbättrat organiseringen av alla pysselsaker i pysselrummet. 
Jag hade redan några paneler med IKEAS SKÅDIS (peg board-system), men kände att det var dags att förbättra det vid sidoväggarna och även i mellanrummet som kan användas till kurser m m. Och som ett tredje steg, pimpade jag upp en gammal råskogvagn med smala SKÅDIS-paneler :). 

Det käcka med en s k peg board är ju att du kan flytta på förvaringstillbehören utan att skapa fler hål i väggen. Det räcker med två hål i väggen per panel. 

Det som du ser här, är min huvudsakliga arbetsyta, där jag står upp och jobbar. (HEMNES-byråarna har perfekt arbetshöjd för min del (jag är ca 161 cm lång.)
Jag har även en videokamera riggad i snedtaket, så att jag kan filma därifrån. Det är stadigt och jag slipper vara rädd för att stöta till benen på ett trebensstativ. Och jag får hela ytan till att sprida ut mig på :). 

Jag har lagt på två stycken bakbord i plast för att skydda byråarna. 



Det går fint att kombinera krokarna med andra plastburkar som du kanske har hemma. Här har jag dragit nytta av vita småbackar med hål. Det är bara till att haka på :). 

Till vänster om backarna, ser du att det finns en massa saxar, på långa krokar.
Det är också käckt att ta vara på krokarna så - men även till bredare saker. Man kan sätta upp två krokar bred vid varandra -  med lite mellanrum, så kan det stå och vila på dem :). 

Nästa bild visar upp de stora förvaringskorgarna (säljs i pack om 3 - olika storlekar), som jag har papper, våtservetter med mera i. 

 

De låga hyllplanen är bra att förvara sådant som man vill komma åt på ett smidigt sätt. Jag önskar att IKEA skulle göra hyllpan med dubbelt så högt kant framtill, så att man inte behövde vara rädd för att sakerna ska ramla ned. 

Jag har mina gummiroller (brayer) hängandes på djupa krokar

Till höger i bild, ser du en annan upphängning (tidskriftsamlare - som jag tror att de har bytt ut mot denna), som jag har till skärplattor till olika stansmaskiner med mera. Det är himla käckt att bli av med dem från arbetsytan :). 



Istället för en dekorationshylla, som jag hade här förut, finns här numera en ny SKÅDIS. Det är käckt att kunna nyttja ytan ovanför och nedanför den också, genom att sätt upp nätburkarna (de ingår i kitet med den stora burken jag hade i början av inlägget) så högt det bara går och genom att hänga några alster på klämmor - så att de hänger nedanför tavlan. 

Det finns gott om käcka burkar (behållare) att förvara pennor, penslar m m i. 

Jag har även hängt upp några hängburkar som jag hittade här hemma. De är både större och billigare, så se om du kan hitta dem på IKEA (på köksavdelningen). 
Köp hem några påsar med krokar, så är det fritt fram att experimentera :). 



Vi satte upp SKÅDISskivor på andra kortväggen också - för att få bättre förvaring. Jag är inte riktigt klar med den här sidan än, men bilden visar ändå exempel på vad man kan ha på de låga hyllorna :). Jag har t ex burkar med infärgningsborstar och stämpeldynor, 


I "mellanrummet", som jag har ett stort bord med plats för 8 sittplatser, har jag tänkt att ha kurser. Det finns ju en massa alster som jag inte riktigt vet var jag ska förvara dem, så vi satte upp en SKÅDIS även här. Det går ju lätt att ändra innehållet på tavlan, så just nu kan jag förvara kort, album m m däri. 




Och slutligen... Dagens insats. 
Jag har två stycken råskogvagnar i rummet - framför en vit hylla (Det finns även en annan vit rullvagn (Hornavan).... Jag gillar den, för att den är vit, lättviktig och lätt att montera isär och ihop.). 
De är på hjul, så det går fint att flytta på dem. 


Jag satte fast två stycken smala SKÅDISpaneler - med hjälp av metallstycket som man annars fäster mot väggen. Jag har inte kommit på detta själv, då jag sett en bild på detta någonstans på facebook eller så. 
Jag satte den medvetet lite högre upp, för att få bättre arbetshöjd och mer plats för den stora korgen längst ned. 



Här ser du hur skenan sitter fast. Du skruvar fast den framifrån. Det finns gängor i metallstycket. 




Här kan du se hur det ser ut från sidan. Jag gillar att de vita panelerna lugnar ned vagnen något. 


Jag har inte bestämt mig för vad jag ska ha här - men jag kommer nog på något :). 


Här har jag testat att ha långa penslar högst upp på panelen. 

lördag 21 januari 2023

GEL PLATE-BAKGRUNDER MED VICKY PAPAIOANNOUS STÄMPELDYNOR

Det är kul att testa nya produkter på de tjocka geléplattorna
Jag unnade mig nya stämpelnynor från Vicky Papaioannou (Stamperia) och testade först att färga in fjärilen med lager på lager-schablonkitet från Sizzix. Det gick fint :). 

Och sen var inte steget långt till att göra bakgrunder med de vattenlösliga stämpeldynorna. 

I jämförelse med distress ink (de vanliga dynorna), så blir det här ett mer slätt resultat. Det blir inte droppigt. De här dynorna är nog inte lika blöta som distressdynorna. Det blir ett fint resultat, precis som med distress oxide ink och versafine clair :). 



Här ser du två rader med bakgrunder. Jag har också rullat av restfärgen från gummirollern (brayer) på samma papper, för att se vad det kan bli för effekt av det. Det kan vara käckt att spara på överskottsfärgen, utifall man vill göra någon dekoration i samma färgskala :). 

Jag har använt mig av en bred gummiroller (15 cm) för att få en snygg blandning av färgerna. På så sätt minskar jag mängden vita streck från en mindre gummiroller. 



Jag testade att föra fram och tillbaka och att bara föra rollern åt ett håll. Jag tror att jag föredrar det sistnämnda. 



Jag valde favoritfärgerna först, men avslutade sedan med de färger jag inte tänkte använda, och blev glatt överraskad av hur fint de blandar sig. 

fredag 20 januari 2023

VINTERKORT - STUDIO LIGHT

Hej!

Trots att jag har valt att bo i Hälsingland, så är jag inget fan av snö och kyla. Med dagens kort vill jag visa att vintern kan vara väldigt vacker, men det hjälper liksom inte ändå när det är kallt och man måste skotta fram bilen för att kunna åka till jobbet på mornarna.



Jag började med att plocka fram stämpelsetet som  jag ville använda. Det blev Tree landscape clear stamp set från Studio light,. Jag är ju lite svag för björkar. Jag valde även ut två distress ink-dynor och idag blev det min absoluta favorit peeled paint samt stormy sky. Jag plockade även fram en vattenfast Versafine-dyna, (jag har haft min i några år men det finns många fina färger i shoppen).



Jag började med att stämpla björkarna med en svart dyna och idag testade jag Extreme black från My favourite things. Jag har bara använt den till alkoholbaserade pennor tidigare men då den även är vattenfast så testar jag den idag och jag gillar den skarpt. Den blir riktigt svart och smetade inte ut någonting. Det är så skönt med en dyna som passar till typ allt. Innan jag stämplade granarna stämplade jag björkarna på masking magic papper från Gina K som jag klippt ut och lagt över mitt motiv. På så sätt skyddar jag björkarna när jag sedan stämplar granarna. Jag började med att stämpla dem med Versa fine dynan då jag ville ha kvar skärpan i dem och sedan stämplade jag över dem en gång till med distress ink dynan som ju är vattenlöslig. På så sätt kunde jag lätt dra ut färgen med en vanlig pensel och vatten.




Så här såg det ut innan jag började leka med färgerna och vattnet.




För att få det blåa så stämplar jag av lite av stormy sky på en akrylkloss och plockar upp färgen med min pensel. För att få olika nyanser blandar jag den även med peeled paint och lite black soot. Jag har använt Intense white smooth watercolor paper från Florence. 



Jag kände att jag var tvungen att plocka fram den här underbara texten också som kommer från Hänglar & Wings och finns i setet snorkigt vinter. Har även penslat på ett tunt lager med glitter med en Wink of stella från Zig



Här är mitt färdiga kort som är 12,5 x 17,5 cm.


Kram Sofie


VARUFÖRTECKNING:

Stämplar: Tree landscape clear stamp set från Studio Light

Stämplar: Snorkigt vinter från Hänglar & Wings

Stämpeldynor: Distress ink från Tim Holtz

Stämpeldyna: Versa Fine

Stämpeldyna: Extreme black från My favourite things

Papper: Masking magic från Gina K

Glitter: Wink of stella från Zig

Papper: Intense white smooth watercolor paper från Florence

BAKGRUNDER från en Gel plate-kurs via Teams

Jag testade att ha en onlinekurs i gel plate printing via TEAMS i vecka 3. Tack vare Sofie (inspiratör hos Sari's stamping studio), så rodde vi det i land :). Det är inte alltid tekniken är på ens sida, och det är en hel del att tänka på. 

Kursen var på nybörjarnivå och vi gick igenom hur man kan använda akrylfärger eller stämpeldynor för att skapa färgglada bakgrunder. Vi använde också lite texturredskap som gav varierat resultat. 

Jag kunde ju inte fotografera samtidigt som mobilen användes till att filma vad jag gjorde, så här är några samlingsbilder. Jag ska göra mitt bästa för att förklara så tydligt det bara går. 

Bild 1, översta raden:
Jag började med att jobba in en gul bakgrundsfärg med akrylfärg från Plus Color
Därefter jobbade jag in blå akrylfärg och lyfte sedan av lite av det blåa, med hjälp av skumgummistämpeln oval foamie. Jag stämplade av det på ett papper nummer 3, översta raden. 

Papper nummer 2, översta raden - är något jag har rengjort en stor stjärnschablon (#121 Smitten with stars) från AALL & Create på. 

Bild 1, nedersta raden:
Jag tror att jag började med ljusblå och lila akrylfärg i bakgrunden. Därefter lade jag på två stycken virkade dukar och använde papper 3, översta raden, för att rengöra plattan så gott jag kunde. De virkade dukarna var rätt så tjocka, så det var svårt att komma åt i öppningarna.
Jag lyfte bort dukarna och lät färgerna torka, innan jag rullade på mörkblå akrylfärg. Jag lyfte av lite mer färg, med diverse texturredskap - toalettpappersrullar, pillerburk och en tjock tejprulle-ring.
Sedan lyfte jag av trycket med kopieringspapper. Jag har förresten använt kopieringspapper till alla tryck. 
Papper nummer 2, nedersta raden, är ett papper som jag rengjorde gummirollern på. Det kan vara käckt att spara på dessa rengörings-papper om man vill kombinera med något från samma gel plate-tryck-tillfälle. Kanske vill man stansa ut en blomma eller liknande :).
Och sedan var det dags att göra ren plattan. Jag duttade ut två olika nyanser av rosa akrylfärg och rullade tills det blev ett tunt lager som lät mig se resterna genom färgen. Jag lyckades får bort det mesta från plattan :).



I och med att jag bytte medium, från akrylfärg till distress oxide ink, såg jag till att rengöra både geléplatta och gummiroller (brayer). Det brukar räcka med våtservetter, men ibland kan man behöva ta hjälp av t ex alco gel.
Jag tryckte dit färg från 3 olika distress oxide-dynor och rullade ut färgerna så att de skulle bli så släta som möjligt.  
Det finns lite restmärken kvar, vilket tyder på att tekniken kan förbättras ytterligare :). 
I och med att det fanns färg kvar på plattan efter första trycket, lade jag på ett nytt papper, så att jag fick loss en s k ghost print - en mycket mer pastellig variant av det första papperet. 



Jag upprepade processen, med samma färger och utrullning. Jag lade sedan på en bokstavsschablon - upp och ned - och jobbade bort färgen från öppningarna. Du ser resultatet på papper 1, från vänster.
Det är bra att använda så tunna papper som möjligt vid detta steg. Du kan t ex använda rispapper, omslagspapper m m. 
Jag rullade sedan på Black soot oxide ink över hela schablonen och lyfte bort den, innan jag lyfte av trycket. Du ser resultatet på papper två. Och papper tre visar resultatet av vad som fanns kvar på plattan. 
Sen var det dags att göra rent schablonen. Jag använde en torr våtservett och jobbade in den på ett papper som jag hade rullat av färg från tidigare.  



Några efterfrågade om man kunde använda andra stämpeldynor, och jag visade hur det kan bli med t ex Versafine Clair. Det är en pigmentdyna och den lämpar sig alldeles utmärkt till denna teknik. 

Jag började med att dutta ut färg och sedan rulla ut den så att det blev jämnt och fint. Jag lyfte av färg med oval-foamiestämpeln och stämplade det på en ren yta på geléplattan. Det blev rätt så fräckt, tycker jag. 
Sedan kom jag på att jag hade köpt stora legobitar på loppis och jag ville gärna testa hur det blev. Jag jobbade in blå versafine clair och tryckte dit legobitarna. Det var lite halt, så det är något som är bra att tänka på. 

Jag rullade ut mer blå versafine clair-färg och lyfte av färg med bubbelplast i olika storlekar. Detta är något jag själv tycker mycket om att leka med :).



De rosa bakgrunderna är gjorda med Distress oxide ink och torrembossat papper. 
Det mörkblåa papperet är gjort med Versafine clair och en bit snöre som jag lade på geléplattan. Jag gnuggade bort så mycket överskottsfärg jag bara kunde och lyfte sedan upp snöretrycket med hjälp av det rosa papperet.